Telefon 71 72 17 10
3 Orangutanger Sepilok Rehabiliteringscenter

Sepilok Orangutang Rehabiliteringscenter

Sepilok Orangtang Rehabilitionscenter ligger i et 43 km² beskyttet skovområde på det nordlige Borneo, i Sepilok, nær Sandakan i den malaysiske delstat Sabah. Centeret drives af Sabah Forest Department og er oprettet med det formål at bevare vilde dyr i staten. I dag lever omkring 60 til 80 orangutanger i reservatet, og cirka 25 forældreløse orangutanger bor i børnehaverne.

Orangutang med baby
Orangutang med baby

Stedet yder lægehjælp til forældreløse orangutanger, samt mange andre dyrearter. Nogle af de andre dyr der er blevet behandlet på centeret, inkluderer solbjørne, gibbonaber og elefanter. Nyligt rehabiliterede orangutanger får suppleret deres kost gennem daglige fodringer. Den ekstra mad, der leveres af centret, er med vilje ensformig og kedelig for at opmuntre aberne til at søge føde selv. Besøgende må kun færdes på gangstierne og må ikke nærme sig aberne. I naturen bliver orangutangbabyer hos deres mødre i op til seks år, mens de lærer de færdigheder, de har brug for, for at overleve i skoven, hvoraf den vigtigste er klatring. På Sepilok bruges et makkersystem til at erstatte en mors undervisning. En yngre abe parres med en ældre for at hjælpe dem med at udvikle de nødvendige færdigheder.

Orangutang med baby ved Sepilok orangutang center

Den malaysiske regering har skærpet indsatsen for at stoppe ulovlig handel med orangutanger og pålagt fængselsstraffe til dem, der bliver fanget med at holde dem som kæledyr. Orangutanger der holdes i fangenskab, bliver ofte syge eller lider af forsømmelse. Mens nogle af de orangutanger der er opvokset som kæledyr, aldrig kan vende tilbage til det vilde, kan andre rehabiliteres; det er en lang og dyr proces, der tager op til syv år. En opgave som centre som Sepilok påtager sig.

Baby orangutang ved foderplatform
Baby orangutang ved foderplatform

Spørgsmål og svar

Hvor er Sepilok?

Sepilok Orangutang Rehabiliteringscenter ligger nær Sandakan i den malaysiske delstat Sabah på det nordlige Borneo og ligger i kanten af Kabili-Sepilok skovreservatet.

Hvornår blev centret etableret?

Det blev oprettet af en engelsk kvinde ved navn Barbara Harrison i 1964 og var det første center i verden, der dedikerede sig til rehabilitering af forældreløse orangutanger.

Hvor stort er reservatet?

Sepilok er beliggende i 43 kvadratkilometer jomfruelig lavlandsækvatorial regnskov nær Sandakan.

3 Orangutanger Sepilok Rehabiliteringscenter
Orangutanger, Sepilok Rehabiliteringscenter

Hvad sker der faktisk på Sepilok?

Centret tager sig af unge orangutanger, der er forældreløse som følge af ulovlig skovhugst og skovrydning, og dem, der ulovligt er fanget og holdt som kæledyr. Ved Sepilok får de nyankomne aber en komplet sundhedsundersøgelse, inden de begynder den lange vej til rehabilitering og genudsættelse i naturen. Denne essentielle proces tager op til syv år og kræver dedikation og engagement fra alle involverede. Babyorangutanger passes 24 timer i døgnet, ligesom et menneskebarn, og når de bliver ældre, slutter de sig til deres jævnaldrende i børnehaverne, og om natten er de indendørs.

Centret tager også sig af skadede og fordrevne vilde orangutanger samt andre dyr, herunder den truede Borneo pygmæ-elefant.

Hvad skal babyorangutangerne lære?

Når de har udviklet deres klatre- og fødefærdigheder, bliver de sat ud i de omkringliggende skovreservater for at klare sig selv. De tilbringer det meste af deres tid i skoven og vender sommetider tilbage til centret for et gratis måltid.

Hvem driver Sepilok Rehabiliteringscenter, og hvor kommer midlerne til at drive det fra?

Centret ejes og drives af Sabah Wildlife Department. Finansiering kommer fra entrégebyret, der opkræves fra turister. Midlerne er begrænsede, og som følge heraf har centret i tidligere år haft svært ved at udskifte meget af sit forældede eller forfaldne udstyr, og antallet af personale var på et minimum. i dag er der en engelsk organisation, Orangutan Appeal UK, der hjælper med at finansiere projektet, herunder renovering af indhegninger og udstyr, køb af redningskøretøjer, samt ansættelse af medlemmer til plejeholdet, herunder en dyrlæge og en veterinærsygeplejerske.

Skilt ved indgang til Sepilok centeret
Skilt ved indgang til Sepilok centeret

Kan alle besøge Sepilok?

Ja. Sepilok har et populært besøgscenter, der er åbent dagligt for offentligheden 365 dage om året.

Hvornår åbner centret og fodringstider?

Centeret åbner kl. 08:30. Kl. 09:00 og 14:00 vises der en gratis informationsvideo i “AV-rummet” over for receptionsbygningen. Her lærer du alt om, hvordan Sepilok fungerer, og hører om nogle af orangutangerne på centret.

Inden du går ind i reservatet, skal du have en billet. Billetkontorets åbningstider er: 09:00 til 11:00 og 14:00 til 15:30

Åbningstider for fodringsplatform og udendørs børnehave: 09:00 til 12:00 (fredage 09:00 til 11:00) og 14:00 til 16:00.

Fodringstider er kl. 10:00 og 15:00.

Centret er lukket til frokost fra kl. 12:00 til 14:00. Billetter er gyldige hele dagen.

Det er muligt at ‘adoptere’ en orangutang – en fantastisk gaveide.

Er det garanteret at jeg ser en orangutang?

Orangutangerne lever vildt i reservatet og vender tilbage til fodringerne, hvis de ønsker det – af denne grund kan observationer ikke garanteres. Antallet af orangutanger, der kommer til fodringerne, varierer dagligt, og da de er vilde og frit kan bevæge sig i reservatet, kan det aldrig garanteres, at nogen vil komme til fodringen overhovedet, især i frugtsæsonen, hvor naturlig føde er rigelig, og når det regner. Selvom dette kan være skuffende for dem, der håber at se orangutangerne, er sandheden, at hvis ingen orangutanger kommer, er det en positiv ting – det betyder, at de ikke er afhængige af fodringen for at overleve, og de lever en fri og naturlig tilværelse i reservatet.

Kan du røre orangutangerne?

Direkte kontakt med orangutangerne er ikke tilladt af hensyn til orangutangerne. Orangutanger er meget modtagelige og sårbare over for menneskelige sygdomme.